GRČKA KAKVU DO SADA NISTE VIDELI!

Kavala je smeštena u prelepom istoimenom zalivu naspram ostrva Tasos i na severnoj obali Orfanskog zaliva, u Egejskom moru. Jedan grad, mnogo priča i tri imena. Neapolis (7. vek p.n.e.), Hristupolis (8. vek n.e.), Kavala (od 1500. g. n.e.). Kavala je sagradjena amfiteatarski, od predivne luke, do Vizantijke tvrđave na vrhu mesta te njena lepota ostavlja posetioce bez reči, bilo odakle da se posmatra. Slike i mirisi koji se ponesu u odlasku, uske uličice u starom gradu, tvrdjava, istorijska skladišta duvana, riblje taverne, staro brodogradilište, moderne prodavnice, teško se brišu iz glave, dugo se zadržavaju u srcu, i dovode posetioca nanovo svake godine na iste staze da sve to ponovo doživi i okusi. S obzirom da je luka, Kavala je odlično povezana sa ostrvom Tasos (na svakih sat vremena), ali i sa udaljenijim ostrvima Lesbosom, Iosom, Samosom.

SOLUN – KAVALA – FILIPI – DRAMA – SVETA LIDIJA – ASPROVALTA
27.04.2018 – 01.05.2018
5 dana autobusom

1. dan 27. april, Srbija – Grčka    Polazak autobusa iz Beograda oko 20.00h (parking preko puta Sava Centra – savska strana), Batočina “Motel Košuta” oko 21.15h, Jagodina oko 21.30h (b.pumpa “Coral”), Niš oko 22.45h (parking kod “Tempa”) . Noćna vožnja autoputem pored Niša i Skoplja sa usputnim pauzama.

2. dan 28. april, Solun – Kavala   U jutarnjim satima prelazak grčke granice i nastavak putovanja ka Solunu. Po dolasku, panoramsko razgledanje grada: crkva Sv. Dimitrija ( zaštitnika grada), Bela Kula (istorijski simbol grada), Galerijusov slavoluk-Trijumfalna kapija, Velika Rotonda (rimska bazilika), crkva Sv. Sofija… slobodno vreme u centru Soluna za individualno razgledanje i šoping. U popodnevnim satima obilazak srpskog groblja na Zejtinliku. Nastavak putovanja ka Kavali. Po dolasku, smeštaj grupe u hotel, slobodno vreme, noćenje.

3. dan 29. april, Kavala – Filipi – Drama – Kavala
Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje drevnog grada Kavale, koja je sagradjena amfiteatarski, te njena lepota ostavlja posetioca bez reči, bilo odakle da je posmatra. Slike i mirisi koji se ponesu u odlasku, iz ovog grada, teško se brišu iz glave, zauvek ostaju urezane u srcu, i dovode posetioca nanovo svake godine na iste staze, da sve to jos jednom doživi I okusi. Najvažnije znamenitosti starog grada Kavale su dvorac, Akropolj, Imaret i stari svetionik. Obeležje starog grada je trg Muhameda Ali Paše na kome dominira njegova statua. Tu se nalazi i njegova kuća Konaki, kao i Bogorodičina crkva izgrađena na ruševinama stare postvizantijske bazilike. U najstarijem delu gradu se takođe nalazi Husein begova džamija, u narodu poznata kao Muzička džamija. Kavala ima jedinstven karakter kojie se oslikava kroz neoklasična zdanja velikih duvanskih skladišta koja postoje u gradu. U prošlosti su je zvali “Meka duvana”. Danas Kavalu krase moderne zgrade, između kojih ima pregršt malih ribljih taverni, kafića, barova i jedan duvanski magacin koji je transformisan u tržni cenatar. Nakon razgledanja, fakultativni izlet Filipi – Drama ili slobodno vreme u Kavali. Drevni grad Filipi, koji važi za najznačajniji arheološki lokalitet u istočnoj Makedoniji. Najvažniji spomenici lokaliteta su gradske zidine (Tvrđava), Akropolj, Pozorište, Forum, Bazilika A, Bazilika B, i Oktagon. Nakon obilaska Filipa, polazak ka gradu Drama, u kome se nalazi park Sv. Barbara, jedan od najlepših parkova na Balkanu, sa jezerima, rekama i drevnim mostovima. Drama je grad i sedisše istoimene prefekture u severoistocnoj Grčkoj. Drama je prepuna vizantijskih crkava, omanlijskih palata, spomenika, ekskluzivnih ali i jeftinih radnji, restorana. Povratak u Kavalu u kasnim popodnevnim satima. Noćenje.

4. dan 30. april, Kavala – Sveta lidija – Asprovalta – Srbija
Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme za šetnju. Oko podneva polazak prema Srbiji, sa usputnim svraćanjem i posetom manastira Sv. Lidija, koji se nalazi nedaleko od letovališta Asprovalta. Manastir je podignut u čast Lidije, prve hrišćanke na tlu Evrope, koja je velikodušno primila Sv. Apostola Pavla kada se iskrcao na grčko tlo u današnjoj Kavali. Nastavak putovanja prema Asprovalti. Slobodno vreme u Asprovalti, šetnja pored mora, pauza za ručak u nekom od mnogobrojnih restorana. U kasnim popodnevnim satima nastavak putovanja prema graničnom prelazu Evzoni, BJR Makedoniji i Srbiji. Noćnja vožnja.

5. dan 01. maj, Srbija
Dolazak u Srbiju u jutarnjim satima. Završetak putovanja na istim mestima polaska. Kraj programa.

Cena aranžmana: 115 € po osobi.

Popust:
• za treću odraslu osobu – 5% (u standardnom ili pomoćnom ležaju)
• za dete do 12 godina (u pratnji dve odrasle osobe) – 10% (u standardnom ili pomoćnom ležaju)
• za polazak iz Niša – popust 10€.

Doplata:
• za jednokrevetnu sobu – 40€
• za realizaciju putovanja sa mestom polaska/povratka Novi Sad neophodan je minimum od 10 osoba. U slučaju da postoji minimum, doplata je po osobi 10€.

Cena aranžmana je po osobi i obuhvata:
• prevoz autobusom visoke turističke klase (klima, tv/dvd) prema programu putovanja
• 2 noćenja sa doručkom u hotelu “Esperia” 3*
• razgledanje grada prema programu putovanja
• stručnog vodiča tokom putovanja
• troškove organizacije putovanja.

Za ovaj program važe Opšti uslovi poslovanja  “ATLANTIC TRAVEL & SERVICE DOO”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *